História

  Ako začínajúci lekár – chirurg som často rozmýšľal o pacientoch, ktorým sme urobili stómiu (vývod). Zaujímalo ma, ako žijú po prepustení z nemocnice. Nikto im nepomáhal, nechodili na kontroly. Žili osamotene s “jánošíkovským” opaskom, na ktorom bolo pripevnené vrecko na stolicu. Nemali žiadnu sociálno – zdravotnícku podporu ani starostlivosť. Navyše je stomik zdravotne postihnutý človek, ktorý má aj ďalšie závažne ochorenia, čo ešte viac zhoršuje kvalitu života. Poznatky o starostlivosti o stomikov v USA, Dánsku a ďalších západoeurópskych štátov ukázali, že aj na Slovensku treba týmto pacientom pomôcť zlepšiť ich život. Postupne začali vznikať aj u nás kluby stomikov.

  Náš ILCO klub stomikov v Martine existuje už vyše 30 rokov. Rád spomínam na jeho založenie. Na prvé stretnutie dňa 19.12.1991 prišlo 23 stomikov z 34 pozvaných. Dobre si pamätám na tváre plné otázok tých odvážlivcov, ktorí sa nehanbili za svoju chorobu, ktorá im priniesla mnoho psychických ale aj fyzických ťažkosti.

19.12.1991 Prvé stretnutie stomikov v Martine.

  Počuli sme čo našich pacientov trápi, v čom im treba pomôcť, ako si predstavujú ďalšiu spoluprácu. Prvé kroky nového klubu sú spojené s menami E. Tabačekovej, M. Porubskej, E. Michaľáka, M. Ursínyho, J. Zborana, R. Moravčíka, J. Rajčeka, F. Polláka, M. Šmondrka, O. Gerčáka, J. Horníka, J. Soroka, A. Gregora a ďalších. Boli sme v poradí piatym klubom na slovensku.

  Na tomto mieste je potrebné spomenúť aj zdravotné sestry, ktoré sa zaoberali problematikou stomikov a stomikom najviac pomohli. Pod odborným vedením vrchnej sestry I. Hanuliakovej to boli Š. Szabová, J. Stehlíková, I. Boďová, Z. Podhorská, A. Smažilová a O. Kováčová.

  K pozitívnym zmenám v našom klube došlo v roku 1993 príchodom Ing. Š. Pindrocha a jeho manželky H. Pindrochovej. V roku 1994 bol Ing. Štefan Pindroch zvolený za tajomníka nášho klubu. Od 1.7. 1995 bol prezidentom Slovenského združenia stomikov – SLOVILCA, ktorého sídlom sa stal Martin. V roku 1993 sme zorganizovali III. Celoslovenské dni starostlivosti o stomikov v Turčianskych Tepliciach. Výrazne sme sa podieľali na organizácií IV. dní v Turčianskych Tepliciach (v r. 1996), V. dní v Martine (v r. 1998) a VI. dní tiež v Martine v roku 2000. Práca stomikov sa zviditeľnila v mnohých oblastiach. Môžeme právom konštatovať, že Martinský ILCO-klub stomikov patrí medzi najlepšie. Takto je hodnotený nielen doma, ale aj v zahraničí.

  Dnes je v našom klube 94 členov, z toho 36 dobrovoľných (nestomikov). Každé moje stretnutie so stomikmi potvrdzuje to, že čas, ktorý som venoval týmto zdravotne postihnutým občanom nebol zbytočný. Ich kvalita života hovorí za všetko.

MUDr. Jaroslav Lúčan, PhD.

Predsedovia ILCO klubu stomikov Martin

1991 až 1995

Elena Tabačeková

1995 až 2007

František Polák

2007 až 2023

Ján Tusjak

2023

Štefan Staňo